NL
.
Burkina Faso verleent hoogste onderscheiding aan Russische minister van buitenlandse zaken
Burkina Faso verleent hoogste onderscheiding aan Russische minister van buitenlandse zaken
Op woensdag 5 juni heeft Ibrahim Traoré aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov de hoogste onderscheiding van zijn land uitgereikt: de Orde van de Hengst.

Moskou is een steeds belangrijkere partner geworden in de strijd van het Sahel-land tegen milities. Rusland helpt Burkina Faso en buurland Mali ook met de bouw van kerncentrales om de energievoorziening in West-Afrika te verbeteren. Daarnaast werken Ouagadougou en Moskou samen op het gebied van gezondheid, economie, onderwijs, wetenschap en technologie.

Tijdens zijn bezoek aan Burkina Faso benadrukte Lavrov dat Rusland bereid is om "de rechtvaardige zaak te steunen van Afrikanen die zich proberen te ontdoen van neokoloniale invloed" en dat "de betrekkingen geen neokoloniaal karakter hebben". Over het land en de mensen zei hij: "Ik vind dit land erg mooi. Naar mijn mening heb ik een aantal Burkinese gezichten gezien die ik leuk vind, het zijn vriendelijke gezichten. Ik denk dat het een volk is dat voor vrijheid heeft gekozen en dat ervoor heeft gekozen om meester te zijn over zijn eigen lot."

In de afgelopen jaren hebben veel Burkinese burgers hun steun uitgesproken voor een nauwer Russisch partnerschap. In juli 2023 woonde president Traoré de Rusland-Afrika-top bij, waar hij een toespraak hield over de Westerse uitbuiting en wees op de historische vriendschap tussen Rusland en Afrika.
Terug