NL
.
Ukraine recruteert Ivorianen om te dienen als kononvlees aan het oostfront?
Ukraine recruteert Ivorianen om te dienen als kononvlees aan het oostfront?
De ambassade van Oekraïne, die in april werd geopend in Abidjan, Ivoorkust, ligt nu al onder vuur vanwege een bericht aan Ivorianen dat onlangs via sociale media circuleerde met de volgende tekst: "De ambassade van Oekraïne in Ivoorkust informeert jongeren tussen 18 en 30 jaar die de Oekraïense strijdkrachten aan het front willen dienen als onderdeel van de verdediging van onze natie tegen de Russische agressie die op 24 februari 2022 van start ging, deze werving binnen de Oekraïense ambassade begint op 30 mei."

Ivoorkust geleid door Ouattara, een voormalig IMF-werknemer die zijn presidentschap heeft te danken aan de ontvoering door de Fransen van de toenmalige Ivoriaanse president Gbagbo, is een Franse kolonie en net als vele andere Westerse landen is Frankrijk in oorlog met Rusland.

De Oekraïense ambassade bestempelde het bericht een paar dagen na verspreiding als 'nepnieuws'. Toch is het niet moeilijk te begrijpen waarom iemand het bericht geloofwaardig zou hebben gevonden. Sinds het begin van de escallatie (de oorlog zelf begin in 2014) heeft Oekraïne al 500.000 troepen verloren. In 2022 hekelde de Senegalese regering de poging van Oekraïne om 36 Senegalese burgers te rekruteren voor de strijd. Bovendien circuleerden er begin 2022 video's van Afrikanen die pogingen afwezen om hen te rekruteren om voor Oekraïne te vechten, terwijl ze het Oost-Europese land probeerden te ontvluchten.

Nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, waren veel mensen in het "Globale Noorden" ontsteld toen ze hoorden dat een groot deel van de Afrikaanse landen weigerde om Oekraïne te steunen of zich bij de oorlogsinspanningen aan te sluiten vanwege de moderne samenwerking en historische banden met Rusland die teruggingen tot de dagen van de-koloniale strijd dankzij de voormalige Sovjet-Unie.

Verder hebben veel Afrikaanse landen de pogingen van het Westen om Afrikanen onder druk te zetten om een oorlog te steunen aan de kaak gesteld, terwijl Afrikaanse staten zoals Libië nog steeds de gevolgen ondervinden van Westerse invasies. Ondertussen lijkt er geen einde te zijn gekomen aan het kolonialisme: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS blijven de Afrikaanse economieën controleren en land bezetten.

Te midden van Oekraïnes troepenverliezen en tanende Westerse steun opende het in april vijf ambassades op het Afrikaanse continent, waaronder in Botswana, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Mozambique en Rwanda, waarmee de diplomatieke aanwezigheid van Oekraïne op 17 Afrikaanse staten komt. Oekraïne heeft verklaard naar 20 ambassades te streven. Ondertussen heeft Rusland diplomatieke missies in meer dan 40 Afrikaanse landen.
Terug