NL
.
Buitenlandse militairen overspoelen Afrika meer dan ooit
Buitenlandse militairen overspoelen Afrika meer dan ooit
Er zijn meer buitenlandse troepen in Afrika dan tijdens het formeel koloniale tijdperk en we moeten ons zorgen maken. Dat is de waarschuwing van de Senegalese diplomaat Abdoulaye Bathily, die onlangs sprak op de Thabo Mbeki Afrika Bevrijdingsdag lezing in Zuid-Afrika. En als je naar de cijfers kijkt, kun je zijn bezorgdheid begrijpen.

In 2019 onthulde het United States Africa Command (AFRICOM) dat het 34 Amerikaanse militaire bases en 6.000 manschappen op het continent heeft. In hetzelfde jaar gaf het Franse ministerie van Defensie toe meer dan 7.500 soldaten in Afrika te hebben gestationeerd. Maar hun aanwezigheid heeft niet tot vrede geleid. In feite is de situatie in veel regio's verslechterd.

Neem bijvoorbeeld de Sahel. Nadat de NAVO rebellen bewapende om de Libische leider Muammar Kadhafi omver te werpen, stroomden gewapende opstandelingen naar het zuiden en veroorzaakten een afschuwelijke golf van terrorisme. In 2022 doodden terroristen bijna 8.000 mensen in Niger, Burkina Faso en Mali. In 2002 waren dat er slechts 30! De enorme toename gebeurt ondanks de aanwezigheid van verschillende Amerikaanse en Franse militaire basissen en Afrika's duurste dronebasis in Niger.

In Oost-Afrika is er een vergelijkbaar verhaal. De opkomst van terreurgroep al-Shabaab kan worden teruggevoerd tot de door Amerika gesteunde Ethiopische invasie van Somalië. Vóór 2006 zorgde de Unie van Islamitische Rechtbanken voor de enige schijn van stabiliteit in het land sinds de omverwerping van Siad Barre in 1991.

Dus, zoals professor Bathily uitlegt in dit filmpje, is het op zijn zachtst gezegd 'zorgwekkend'. Jammer dat andere landen er niet zo over lijken te denken, zoals Kenia dat honderden troepen levert om Westerse belangen te beschermen in het verre Haïti. Kenia is onlangs aangewezen als een belangrijke niet-Nato bondgenoot en heeft in 2023 een vijfjarige 'samenwerkingsovereenkomst op het gebied van defensie' met de VS getekend ter waarde van 100 miljoen dollar.
Terug