NL
.
Traoré: NGO loog over Libië, nu liegt het over Burkina Faso
Traoré: NGO loog over Libië, nu liegt het over Burkina Faso
Op 25 april publiceerde Human Rights Watch (HRW) een rapport waarin wordt beweerd dat het leger van Burkina Faso 223 burgers heeft afgeslacht. Het rapport circuleerde snel in de Westerse media. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verwezen naar het rapport in een gezamenlijke verklaring waarin ze de regering van Burkina Faso opriepen de vermeende moorden te onderzoeken. Burkinabé burgers reageerden door massale demonstraties te organiseren ter ondersteuning van de nieuwe regering, die soms voor de Amerikaanse ambassade werden gehouden.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaven echter geen verklaring nadat Nigeria toegaf vijf maanden geleden per ongeluk 85 burgers te hebben gebombardeerd.

Op 23 mei zei president Ibrahim Traoré dat zijn regering een klacht zou indienen tegen HRW, omdat HRW in het verleden wat hij noemde 'valse rapporten' heeft opgesteld die de opstand tegen de Libische leider Muammar Kadhafi hebben aangewakkerd, wat mede de invasie door de NAVO in 2011 en de afzetting van Kadhafi rechtvaardigde. Vanaf daar, overspoelden wapens de Sahara-woestijn en de zone ten zuiden daarvan die de Sahel wordt genoemd. Sinds 2011 is het terrorisme in de Sahellanden sterk toegenomen.

Volgens een artikel in het tijdschrift Jacobin heeft HRW haar vermeende neutraliteit geschonden door deel te nemen aan de 'draaideur' van Washington, waarbij hooggeplaatste regeringsfunctionarissen die verantwoordelijk zouden zijn voor wat zou kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden, bestuursfuncties en adviserende functies bekleden bij de organisatie en vice versa.

Traoré wees erop dat de financiering van HRW niet overeenkomt met de normen van een niet-gouvernementele organisatie, aangezien de organisatie onder vuur is komen te liggen voor het aannemen van overheidsfondsen, waaronder 3 miljoen euro van de Qatarese regering. Andere financieringsbronnen zijn onder andere de Amerikaanse National Endowment for Democracy (NED), waarvan de medeoprichter Allen Weinstein verklaarde: "Veel van wat we vandaag de dag doen, werd 25 jaar geleden in het geheim gedaan door de CIA.
Terug