NL
.
Malcolm X over de Amerikaanse betrokkenheid bij het neerslaan van een Congolese Lumumba-gezinde opstand
Pan-Afrikanist Malcolm X antwoordde hier op een vraag van CBS News over de geheime Belgisch-Amerikaanse parachutistenoperatie 'Operatie Dragon Rouge' op 24 november 1964, waarbij twee dozijn van de 1000 Europese en Amerikaanse gijzelaars werden gedood in de kortstondige hoofdstad van de Volksrepubliek Congo, Stanleystad (later Kisangani). Hierbij waren Congolese troepen van de dictatuur aangevuld met Zuid-Afrikaanse huurlingen van het apartheidsregime betrokken.

Congolese rebellen die loyaal zijn aan de voormalige revolutionaire premier Patrice Lumumba (1925-61) verzetten zich tegen de toenmalige premier Moïse Tshombe (1919-69), een voormalige afscheidingsleider uit Katanga die medeplichtig was aan de moord op Lumumba in 1961. De rebellen gebruikten gijzelaars om dorpen te beschermen tegen Amerikaanse luchtbombardementen.

Terwijl de Westerse media de rebellen 'kannibalen' en 'wilden' noemden, identificeerden ze zichzelf als 'simbas' (Swahili voor 'leeuwen'). Hun poging maakte deel uit van een bredere poging, de 'Simba Rebellion', die plaatsvond tussen 1963 en 1965.
Terug