NL
.
Lithiummijnbouwbedrijven schikken zich naar eis Zimbabwaanse overheid om tevens lokaal te raffineren
Lithiummijnbouwbedrijven schikken zich naar eis Zimbabwaanse overheid om tevens lokaal te raffineren
Zimbabwe zegt dat vier toonaangevende lithiummijnbouwbedrijven eindelijk plannen hebben ingediend om het mineraal binnen de landsgrenzen te gaan verwerken.

Dit volgt op een richtlijn die de regering in november uitvaardigde, waarin bedrijven werd opgedragen zich voor te bereiden op het beëindigen van de export van het mineraal in ruwe vorm. Ze kregen tot eind maart 2024 de tijd om plannen in te dienen voor het opzetten van lithiumraffinaderijen in Zimbabwe. Het ultimatum werd vervolgens met twee maanden verlengd.

De maatregel is bedoeld om ervoor te zorgen dat het mineraal wordt geëxporteerd als lithium dat geschikt is voor batterijen, wat hogere prijzen oplevert en dus meer geld zou moeten opleveren voor de schatkist van het land maar vooral ook meer werkgelegenheid.
Lithium is wereldwijd erg in trek en wordt gebruikt in apparaten van mobiele telefoons tot elektrische auto's. Het is een markt die sterk in beweging is. Het is een markt die alleen maar zal groeien naarmate landen overschakelen van fossiele brandstoffen naar groenere energiebronnen.

Zimbabwe heeft de grootste lithiumreserves van Afrika en de zevende grootste ter wereld. Tussen januari en september 2023 verkocht het ruwe voorraden ter waarde van 209 miljoen dollar.
Terug