NL
.
Amerikaanse huurlingen onder de coupplegers bij verijdelde coup in Congo
Amerikaanse huurlingen onder de coupplegers bij verijdelde coup in Congo
Op 19 mei 2024 werd een couppoging verijdeld in de Democratische Republiek Congo. Vijftig mensen werden gearresteerd, waaronder drie Amerikaanse burgers wat impliceert dat het om Amerikaanse huurlingen gaat, mogelijk in opdracht van de CIA.

De meeste deelnemers aan de coup zouden volgelingen zijn van Christian Malanga (man met rode barret in de video), een oppositiefiguur die aanwezig was tijdens de poging om de macht te grijpen. Hij werd gedood toen hij zijn arrestatie weigerde nadat hij de gewapende bestorming van het presidentieel paleis in Kinshasa had geleid. De deelnemers aan de coup maakten duidelijk dat ze de verkozen Congolese president Félix Tshisekedi, die op dat moment niet in Kinshasa was, ten val wilden brengen.

Velen speculeren over de mogelijke rol van de VS in de coup, gezien de aanwezigheid van Amerikaanse huurlingen en de banden van Malanga met de Verenigde Staten. Terwijl sommigen zich afvragen of de DRC het doelwit is van oorlogsdreiging tegen de grote Amerikaanse en Westerse bondgenoot Rwanda, wijzen anderen erop dat de Congolese president Félix Tshisekedi ook over het algemeen positieve relaties onderhoudt met Westerse landen. Hij bezocht onlangs Frankrijk om steun te vragen aan president Emmanuel Macron. "There is no honor amongst thieves" en het gebeurt wel vaker dat de VS niet op één lijn zit met bepaalde Westerse partners. Het was de VS die de Vietnamese Viet Minh bewapende om de Franse kolonisator buiten te zetten. Die zelfde Viet Minh die jaren later zou omvormen tot de Viet Cong en de Amerikanen buiten zette.
Terug