NL
.
Modibo Keita - de vader van de Malinese onafhankelijkheid
Modibo Keita - de vader van de Malinese onafhankelijkheid
Op 16 mei 1977 stierf Modibo Keïta - de vader van de Malinese onafhankelijkheid - als gevangene van het dictatoriale regime van Moussa Traoré.

Hij was een toegewijd pan-Afrikanist en werkte onophoudelijk aan de afschaffing van kunstmatige koloniale grenzen. Als president bracht hij Mali samen met Ghana en Guinee in de Unie van Afrikaanse Staten. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de oprichting van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid en eerder al bij de Malinese Federatie, die bestond uit Senegal en Mali (toen nog Frans Soedan). Keïta was een van de grootste aanhangers van het Algerijnse Front voor Nationale Bevrijding tijdens hun antikoloniale oorlog met Frankrijk en maakte van Mali een uitvalsbasis voor hun strijd.

Als toegewijd socialist en fervent anti-imperialist bevrijdde hij zijn land uit de greep van Frankrijk door Franse troepen te verdrijven, de Franse militaire basis te sluiten en een nieuwe soevereine munteenheid voor Mali te smeden. Het onderwijs werd omgevormd en door de overheid gesteunde landbouwcoöperaties werden de ruggengraat van de Malinese economie. Het land werd een goede vriend van revolutionaire regeringen over de hele wereld, van Cuba tot Vietnam.

Onder Modibo Keïta legde het revolutionaire Mali grote nadruk op het behoud en de ontwikkeling van cultuur. De Nationale Jeugdweek werd ingesteld als een culturele showcase die verschillende etnische groepen en regio's samenbracht om hun erfgoed te vertegenwoordigen. Het evenement is grotendeels verantwoordelijk voor de bekendheid van Mali's beroemde muzikanten van vandaag, zoals Salif Keïta.

Modibo Keïta werd in 1968 tijdens een door het Westen gesteunde staatsgreep ten val gebracht en gevangengezet, waar hij bijna tien jaar later op 61-jarige leeftijd overleed.

Mali heeft geworsteld om stabiliteit te vinden sinds Keïta's afzetting. Het afgelopen decennium werd gekenmerkt door militant geweld nadat een Toeareg-opstand in 2012, een rechtstreeks gevolg van de  NAVO-interventie in Libië in 2011, werd gekaapt door aan Al Qaeda gelieerde extremisten, die het grootste deel van het noorden van het land bezetten. De neokoloniale CFA-frank die Modibo Keïta verving, werd na zijn omverwerping opnieuw in het land ingevoerd.

Mannen gaan voorbij, maar hun ideeën leven voort. Lang leve Modibo Keïta!
Terug