NL
.
Bob Marley's optreden in Zimbabwe
Bob Marley's optreden in Zimbabwe
'Ieder mens heeft het recht om zijn eigen lot te bepalen'
En in dit oordeel is er geen partijdigheid
Dus arm in arm, met wapens, vechten we deze kleine strijd
Want dat is de enige manier hoe we ons klein probleem overwinnen'

Zo luidt het openingsvers van Bob Marley's nummer Zimbabwe. Het nummer was het hoogtepunt van het opzwepende optreden van de Jamaicaanse reggaelegende op deze dag, 44 jaar geleden, in een volgepakt stadion in het toenmalige Salisbury, nu Harare, ter ere van de geboorte van een nieuwe natie genaamd 'Zimbabwe'.

Marley had openlijk en consequent Afrikaanse bevrijdingsbewegingen gesteund en zijn album Survival uit 1979 bevatte nummers als Zimbabwe en Africa Unite, die specifiek waren opgedragen aan vrijheidsstrijders over het hele continent. Dit maakte hem een voor de hand liggende keuze om voor deze gedenkwaardige gelegenheid te worden uitgenodigd.

Om de nieuwe natie geen financiële last op te leggen, gebruikte Marley zijn eigen geld om zijn band en apparatuur in te vliegen voor het optreden.

Er ontstond commotie tijdens de veelgeprezen show, toen duizenden die het stadion niet in konden komen om een glimp van de ster op te vangen bijna op hol sloegen, wat veiligheidsagenten ertoe aanzette om traangas in en rond het stadion te gooien. Marley ging echter door met het optreden. De volgende dag gaf hij een tweede grote show - Independence Day! - voor degenen die de eerdere viering hadden gemist.

Zo'n vier decennia later is zijn optreden nog steeds legendarisch. Er gaat een verhaal dat gevangenen uitbraken in een poging het concert bij te wonen. Het is niet te zeggen of dit waar is, maar wat zeker is, is dat muziek een krachtig instrument is dat - in de handen van politiek bewuste individuen - kan worden gebruikt om sociale en economische verandering te bevorderen.

Lang leve de onsterfelijke geest van Bob Marley!
Terug