NL
.
De lijst van steden waar aan blackfacing wordt gedaan is lang, België Kan Het blijft dus doorgaan met actievoeren
De lijst van steden waar aan blackfacing wordt gedaan is lang, België Kan Het blijft dus doorgaan met actievoeren
Terwijl inclusieve kinderfeestjes zoals Queen Nikkolah gecanceld worden wegens 'te controversieel' tot zelfs 'het aanvallen van de Westerse beschaving', wordt in talloze Vlaamse steden en gemeenten de racistische traditie van zwarte piet nog steeds met man en macht beschermd. 5 acties hadden we aangemeld, slechts op 2 plaatsen werd ons demonstratierecht niet geschonden en heeft de lokale politie onze veiligheid als vreedzame demonstranten gewaarborgd (zoals het hoort).
We verzetten ons tegen zwarte piet en hiermee zijn we op de radar gekomen van gewelddadige, extreemrechtse groepen die ons de laatste weken (online en offline) fel hebben geviseerd, geïntimideerd en fysiek bedreigd. In Sint-Niklaas werden we opgewacht en de stad uitgejaagd door beruchte extreemrechtse figuren die bekend staan voor geweldpleging. In Kortrijk zocht een bende hooligans de confrontatie met ons op. Onder politiebegeleiding moesten we de stad uitvluchten. Gelukkig is iedereen ongedeerd.
Laat 1 ding duidelijk zijn: anti-zp demonstranten brengen kinderfeestjes niet in gevaar, een kinderfeest met zwarte piet is per definitie onveilig en juist daarom demonstreren we. Onze protesten zijn altijd vreedzaam, enkel de tegenreacties zijn gewelddadig.  Lokale besturen die demonstraties verbieden omwille van dreiging uit extreemrechtse hoek, is dat de samenleving die we willen voor onze kinderen?
Dit jaar hebben we onze pijlen gericht op 5 steden en gemeenten, goed wetende dat er helaas nog heel veel andere plekken zijn in België waar zwarte piet welkom is. Bedankt aan de volgers die ons meldingen hebben gestuurd over plaatsen zoals Zwevegem, Aalst, Nijlen, ...
De lijst is lang. Dus wij blijven doorgaan.
Tot de laatste zwarte piet!
Terug