NL
.
KOZP en Extinction Rebellion houden sit-in in gemeentehuis Alphen aan den Rijn
Bron: KOZP
KOZP en Extinction Rebellion houden sit-in in gemeentehuis Alphen aan den Rijn
"We willen zwarte piet weg uit de hele gemeente Alphen aan den Rijn"
Op dit moment voeren Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion (XR) actie in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Vanaf 20:10 uur vindt er een vreedzame sit-in plaats tijdens een raadsvergadering om lokale volksvertegenwoordigers op te roepen tot actie tegen anti-Zwart racisme en tegen de aanwezigheid van zwarte piet tijdens de Sinterklaasvieringen in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Het gehele statement is te lezen via de link en de livestream kan gevolgd worden via de Facebookpagina van Zwarte Piet is Racisme
Eerder vanavond werd er ook een sit-in gehouden in de gemeente Midden-Groningen. De livestream daarvan kun je via de Instagram-pagina van KOZP volgen/terug zien.
Zwarte piet in Boskoop en op andere plekken in de gemeente Alphen aan den Rijn
Diverse inwoners hebben aandacht gevraagd bij KOZP voor racisme en discriminatie in Alphen aan de Rijn. Uit onderzoek door KOZP blijkt inderdaad dat nog gebruik wordt gemaakt van zwarte piet of roetveegpieten die niet te onderscheiden zijn van zwarte piet. Dit is onder andere het geval in Boskoop en op andere plekken in de gemeente Alphen aan den Rijn. KOZP demonstreert ook tegen grijze piet, bruine piet of andere vormen van zwarte piet met minimale veranderingen. Wij houden de gemeente (burgemeester en de raad) verantwoordelijk om erop toe te zien dat in de gehele gemeente afstand wordt gedaan van zwarte piet en een inclusief sinterklaasfeest kan worden gevierd. De Zwarte gemeenschap die geconfronteerd wordt met deze racistische karikatuur wil serieus genomen worden.
Jerry Afriyie KOZP: "Door in het gemeentehuis te protesteren geven we een krachtig signaal af dat ook Alphen aan den Rijn niet achter kan blijven. Dit jaar hebben we de focus gericht op kleinere gemeenten waar alledaags anti-zwart racisme nog altijd onbesproken is. Zwarte inwoners en bondgenoten worden genegeerd wanneer ze de gemeente vragen om tegen racisme en discriminatie op te treden. Zo zien we zwarte piet op diverse websites en platforms alsof het afgelopen decennium aan Alphen aan den Rijn voorbij is gegaan. We hopen met onze sit-in alle inwoners die voorstander zijn van het uitbannen van zwarte piet vanavond een stem te geven in de raad. Een raad waar hun stem niet gehoord wordt en tot nu toe onvertegenwoordigd is."
Samenwerking met Extinction Rebellion
De samenwerking tussen KOZP en XR is een logische stap op basis van gedeelde doelstellingen en als vervolg op eerdere samenwerkingen. Klimaatverandering kun je niet bestrijden zonder racisme en de doorwerking van het koloniale verleden aan te pakken. Zwarte mensen lijden buitenproportioneel onder de gevolgen van klimaatverandering, door de doorwerking van het koloniale- en slavernijverleden.
"De klimaat- en ecologische crisis wordt veroorzaakt door eeuwen van kolonialisme, kapitalisme en andere vormen van onrecht. Extinction Rebellion is een beweging die zich inzet voor klimaatrechtvaardigheid. Dit betekent een eerlijke en rechtvaardige planeet voor al haar bewoners. Daarin is geen plek voor racisme zoals zwarte piet." Aldus Ezra Özen, woordvoerder van Extinction Rebellion. "Het is in dit herdenkingsjaar van onze gedeelde slavernijgeschiedenis nog belangrijker dat we als klimaatbeweging onze solidariteit laten zien met de anti-racismebeweging. Daarom zitten wij vandaag burgerlijk ongehoorzaam naast KOZP in de raadszaal."
Herdenkingsjaar Slavernijverleden
De Nederlandse regering heeft 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij volledig afschafte. Voorafgaand aan het herdenkingsjaar hebben de regering en de koning excuses aangeboden voor deze misdaad tegen de menselijkheid. Excuses zijn echter betekenisloos zolang we niets doen aan de dagelijkse stereotyperingen van Zwarte Nederlanders en het wijdverspreide anti-zwart racisme in de samenleving - directe gevolgen van het slavernijverleden. Het is pijnlijk dat in dit herdenkingsjaar nog steeds gedemonstreerd moet worden tegen zwarte piet. KOZP eist dan ook dat zwarte piet wordt afgeschaft, juist tijdens dit herdenkingsjaar.
Terug