NL
.
Overheid onderschat opnieuw vijandig publiek bij Sinterklaasintocht
Bron: amnesty.nl
Overheid onderschat opnieuw vijandig publiek bij Sinterklaasintocht
Amnesty is geschrokken van de gebeurtenissen tijdens de Sinterklaasintocht in De Lier. Een grote groep mensen heeft het recht in eigen hand kunnen nemen, met alle risico's van dien voor de mensen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

De autoriteiten hebben onderschat hoeveel vijandig publiek er was in De Lier tijdens de intochten dat ze geweld wilden gebruiken. Ook al was er al een flinke politie inzet in het dorp, deze bleek onvoldoende om het vijandig publiek in bedwang te houden. Pas nadat er een extra peloton ME was aangekomen, greep de politie in tegen de relschoppers. Daarbij moest de politie fors geweld gebruiken.

KOZP is hierdoor opnieuw slachtoffer geworden van bedreiging en geweld. Bovendien is hun demonstratierecht ernstig in het gedrang gekomen. Kick Out Zwarte Piet heeft kunnen demonstreren, maar de autoriteiten zijn er niet in geslaagd om hun protest op gezichts- en geluidsafstand van de aankomstplek en of optocht van Sinterklaas te faciliteren.
Vijandig publiek

Amnesty vindt het onbegrijpelijk hoe de burgemeester achteraf heeft gereageerd. De burgemeester veroordeelt de bedreigingen en het geweld tegen de vreedzame demonstranten van KOZP niet. Hij beweert zelfs dat de dag zonder "ernstige wanordelijkheden" is verlopen en omschrijft de vijandige meute als 'tegendemonstranten'. Terwijl vanaf het moment dat KOZP aankwam tot aan hun vertrek, zij zijn bekogeld met eieren, tomaten, aardappels, blikjes en zelfs vuurwerk.Dan is er geen sprake van tegendemonstranten, maar van vijandig publiek. Want mensen die eropuit zijn om een demonstratie van anderen te verhinderen, of geweld gebruiken tegen vreedzame demonstranten zijn geen tegendemonstranten, maar vijandig publiek dat zich schuldig maakt aan strafbare feiten.
Passieve houding overheid draagt bij aan verdeeldheid

Op zaterdag 18 november zijn vreedzame demonstranten bedreigd door een grote groep mensen uit De Lier en omgeving, die het recht in eigen hand nam. Ondanks de concrete informatie over bedreigingen en het blokkeren van KOZP demonstranten, heeft de burgemeester nagelaten om voorafgaand aan hun komst het publiek duidelijk te maken dat eigenrichting niet getolereerd zou worden.

Dit is gevaarlijk, want hiermee voed je de verdeeldheid in de samenleving. De gebeurtenissen doen denken aan de totaal uit de hand gelopen situatie in Staphorst, waarbij KOZP en waarnemers van Amnesty belaagd en bedreigd werden. Daarover oordeelde onlangs de Inspectie Justitie en Veiligheid dat de politie zowel vooraf als op de dag zelf bewust heeft gekozen om niet op te treden tegen burgers die het recht in eigen hand namen. De politie realiseerde zich daarmee onvoldoende hoe ernstig en gevaarlijk het wegkijken van eigenrichting is.
Trieste conclusie

De politie in De Lier heeft de demonstranten tot op zekere hoogte beschermd. Er zijn negen aanhoudingen verricht en er was voldoende beveiliging van het konvooi van en naar het dorp. Ook vorderde de politie een groep personen die een demonstratie rondom de intocht wilde verstoren.

Toch miste de lokale overheid van De Lier niet alleen kennis, maar was er ook onvoldoende voorbereiding. Net als bij vele eerdere demonstraties is Kick Out Zwarte Piet slachtoffer geworden van bedreiging en geweld en is hun demonstratierecht in het gedrang gekomen. Amnesty moet helaas constateren dat er in Nederland nog onvoldoende geleerd is van de gebeurtenissen in Staphorst.
Terug