NL
.
Plotseling verbod door de Stad Lier
Bron: BKH
Plotseling verbod door de Stad Lier
De Stad Lier heeft het incident in Sint-Niklaas aangegrepen om onze actie daar te verbieden.
De administratie van de Stad Lier had ons eind oktober al laten weten dat de demonstratie van komende zaterdag zou worden toegestaan. De afgelopen week waren we dan ook in constructief overleg met de verantwoordelijke stadsdiensten over de locatie waar we zouden staan, de zichtbaarheid van onze actie en het waarborgen van de veiligheid.
Gisteren vernamen we echter via de pers dat burgemeester Rik Verwaest (N-VA) het protest toch verbiedt. Wij zijn hiervan nog op geen enkele manier op de hoogte gesteld.
De reden die burgemeester Verwaest in Het Nieuwsblad geeft voor de weigering, is dat 'een actie van deze groep afgelopen weekend in Sint-Niklaas voor spanning zorgde'.
"Ook voor Lier is er een heel concreet risico op een confrontatie met tegenstanders", geeft Verwaest verder aan.
Er zijn inderdaad concrete aanwijzingen dat extreemrechts in Lier opnieuw van plan is om ons op te wachten. Ons standpunt blijft echter onveranderd: het is een zeer gevaarlijke trend dat steden een geweldsdreiging door extreemrechts, 'oplossen' door het recht op protest van vreedzame demonstranten in te perken.
De Stad Lier beloont op deze manier het dreigen met geweld.
Voor wie wil de Stad Lier de veiligheid wél garanderen en voor wie niet? Een feest waar racisme gevierd wordt, is namelijk per definitie onveilig voor mensen van kleur.
Na het incident in Sint-Niklaas en de bedreigingen uit de regio Lier die we hebben ontvangen, kunnen we niet anders dan concluderen dat een protest dat door de politie wordt verboden, op dit moment té onveilig is voor ons.
Het is schandalig dat zowel de Stad Sint-Niklaas als de Stad Lier protest onveilig maken, en zo hun racistische traditie vrijwaren van tegengeluid.
Wij laten het hier niet bij, en gaan door tot de laatste zwarte piet.
Terug