NL
.
Sinterklaasintocht Staphorst moet respectvol, anders dreigt jarenlang verbod
Bron: rtvoost.nl
Sinterklaasintocht Staphorst moet respectvol, anders dreigt jarenlang verbod
De kans bestaat dat er dit jaar en mogelijk ook volgende jaren geen Sinterklaasintocht wordt gehouden in Staphorst. De raad bekijkt of een intocht veilig en respectvol kan verlopen. Dat gebeurt in september. Als daar twijfels over zijn, stelt de gemeente een afkoelingsperiode in van één of meer jaren, waarin in Staphorst geen openbare intochten mogen worden georganiseerd. Staphorst volgt daarmee een advies van onafhankelijke onderzoekers, die voor de gemeente hebben uitgezocht waardoor de intocht op 19 november vorig jaar uitliep op ernstige gewelddadigheden.

De gemeente Staphorst heeft in de aanloop naar de Sinterklaasintocht op 19 november vorig jaar de signalen over bedreigingen van leden van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet zwaar genoeg meegenomen in de voorbereidingen op die intocht. ZPIR: Dit is geen uitschuiver vanwege RTV Oost maar bewuste framing. Een al jaren wederkerend framingpatroon. Correct is: De gemeente Staphorst heeft in de aanloop naar de Sinterklaasintocht op 19 november vorig jaar de signalen over bedreigingen jegens activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet zwaar genoeg meegenomen in de voorbereidingen op die intocht. Dat is één van de conclusies van RadarAdvies dat in opdracht van de gemeente de ongeregeldheden rond de intocht onderzocht. KOZP koos vorig jaar Staphorst uit voor een demonstratie tegen Zwarte Piet.

Ernstige ongeregeldheden
Amnesty International stuurde waarnemers mee. Bij de afslag Staphorst in de A28 stonden deels zwart geschminkte tegendemonstranten KOZP op te wachten. De confrontatie liep uit op ernstige ongeregeldheden en veel geweld van de kant van de tegendemonstranten, aldus de politie.
Grimmige sfeer bij Sinterklaasintocht in Staphorst, burgemeester verbiedt demonstratie

Politie en ME grepen in en burgemeester Jan ten Kate vaardigde in allerijl een noodbevel uit. Er loopt onder meer nog een onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar het politieoptreden.

Reactie college
Het college vindt het belangrijk om nogmaals de agressie onderaan de A28 te veroordelen. Geweld en intimidatie mogen nooit getolereerd worden. Ook de gemeenteraad heeft aangegeven dit ten sterkste af te keuren. De belangrijkste les die het college uit het onderzoek trekt, is dat - ondanks het feit dat het grondrecht op demonstratie niet ter discussie heeft gestaan - de gemeente dit grondrecht nog beter uit moet dragen. ZPIR: RTV Oost-leugenpers. Het grondrecht op demonstratie werd in Staphorst met de grond gelijk gemaakt door de burgemeester die eenzijdig besloot om de demonstratie op het laatste ogenblik te verbieden. De politie en ME werden niet ingezet om de demonstratie te faciliteren maar om de bus met KOZP-activisten weg te leiden zodat de demonstratie niet langer kon doorgaan. De demonstranten die de KOZP-colonne verloren werden in en om Staphorst opgewacht en belaagd door een bende racisten. Hun auto's werden zwaar beschadigd, er werd vuurwerk gebruikt, dierlijke uitwerpselen, brandversnellers, ... . Aan grondrechten wordt niet getornd, stelt het college in een schriftelijke reactie.
"Vrijheid van demonstratie is net zo belangrijk als andere grondrechten, zoals de vrijheid van religie en de vrijheid van onderwijs. De grondwet is geen keuzemenu waaruit je naar believen een artikel pakt. Het is essentieel om verdraagzaam met elkaar om te gaan, met respect voor elkaar en ieders (grond)rechten", zegt burgemeester Jan ten Kate.
ZPIR: Jan ten Kate doet aan gaslighting met zijn wollige schijnvertoning. De demonstratie werd onmogelijk gemaakt door de racistische Zwarte Piet-lovers en verboden door de autoriteiten waaronder Jan ten Kate punt aan de lijn.

Dialoog
Het college wil de aanbevelingen uit het rapport gebruiken voor de dialoog die al is ingezet. Demonstreren is een grondrecht, en de vraag die beantwoord moet worden is of daarnaast de intocht vreedzaam kan verlopen. Met oog en respect voor alle verschillende zienswijzen binnen onze gemeente en daarbuiten. Dat moet de komende maanden duidelijk worden, stelt de gemeente.
Volgens de onderzoekers had de gemeente vier mogelijke blinde vlekken bij de voorbereiding van de intocht en de aangekondigde demonstratie. Zo onderschatte de gemeente de bereidheid tot het gebruik van geweld en eigenrichting door de eigen bevolking. Men ging te veel uit van "het ideale verloop van de dag". De gemeente werd vervolgens verrast door wat er gebeurde bij de A28.

Raadsvergadering
Het rapport is mede opgesteld om de gemeenteraad inzicht te geven in het handelen van de gemeente, zodat de raad hier een oordeel over kan geven. Daarom vindt de burgemeester het belangrijk om eerst met de raad in gesprek te gaan op 16 mei. Daar legt hij verantwoording af.
Terug