NL
.
Racisme op ministerie Buitenlandse Zaken, hoogste ambtenaar biedt excuses aan
Bron: rtlnieuws.nl
Racisme op ministerie Buitenlandse Zaken, hoogste ambtenaar biedt excuses aan
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de werkvloer een patroon van racisme ontstaan. Dat blijkt uit een rapport, dat door het ministerie zelf was aangevraagd. Medewerkers hebben stelselmatig last gehad van de manier waarop er over verschillende etnische groepen werd gesproken, concludeert het onderzoeksbureau.

"Racisme wordt door veel respondenten als een structureel probleem ervaren", is te lezen in het rapport. De conclusie is dat er sprake is van institutioneel racisme 'omdat veel van de respondenten racisme hebben ervaren als een structureel probleem'.
Excuses

Secretaris-generaal Paul Huijts zegt dat het rapport harde conclusies en pijnlijke voorbeelden bevat. "Het rapport raakt ons diep. Wat collega's meemaken, wat er gezegd wordt en wat voor gevoel dat geeft, vinden we onacceptabel. Het spijt ons dat wij kennelijk niet in staat zijn geweest een werkomgeving te bieden waarin voor dit soort gebeurtenissen geen plaats is. Daarvoor bied ik, namens de Bestuursraad van ons ministerie, onze excuses aan."

De voorbeelden die in het document staan, liegen er niet om. Zo worden er uitspraken gedaan als: 'er zit een hele grote neger daar'.
Mensen uit Azië

Een andere passage uit het rapport betreft mensen uit Azië. "Er zijn opmerkingen gemaakt door een collega. Ze heeft de deur in het kantoor open staan, dus we horen alles. Ze zegt bijvoorbeeld: 'Je zou die Aziaten terug in hun hok moeten knuppelen. Hang ze op aan de hoogste boom, ze moeten hun plek kennen'."

Bij de Belastingdienst was eerder ook sprake van institutioneel racisme. Naciye was daar slachtoffer van, in onderstaande video vertelt ze erover:

Doorgaans worden de respondenten in het rapport niet persoonlijk uitgescholden, maar worden er in hun aanwezigheid racistische uitlatingen gedaan over anderen. Een aantal medewerkers vertelt dat mensen vanwege hun huidskleur werden aangeduid als 'apen' en 'bokito's'." Ook werd het n-woord meerdere keren gebruikt. "Afrikaanse landen zijn door een medewerker omschreven als 'apenlanden'.

Paul Huijts is erg geschrokken van het rapport en belooft verbetering. "We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat elke collega, waar ook ter wereld, zich welkom en gewaardeerd voelt, zichzelf kan zijn, correct wordt behandeld en zich optimaal kan ontwikkelen. Dat doen we met het volste vertrouwen en in de wetenschap dat we samen belangrijke stappen zullen zetten. Wij kunnen dit als organisatie en met elkaar, we hebben daar alle vertrouwen in."

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken werken ruim 6000 mensen.
Terug