NL
.
Zwarte Piet Is Racime
Velen hebben leuke herinneringen aan hun Sinterklaastijd. Er zijn echter ook veel mensen die minder leuke herinneringen hebben en voor wie dit een vervelende periode is. Deze site behandelt in hoofdzaak de stigmatiserende figuur van Zwarte Piet. Verder komen etnisch profileren, (neo)kolonialisme in diverse gedaantes, institutioneel racisme en andere vormen van racisme aan bod.

Zwarte Piet is racisme vermomd als een kinderfeest. Dit betekent niet dat wie dolenthousiast Sinterklaas gevierd heeft meteen wordt weggezet als racist. Wanneer men echter op het racistisch karakter van Zwarte Piet wordt gewezen, dat duidelijk wordt gemaakt dat dit als kwetsend en vernederend wordt ervaren door in hoofdzaak personen met een Afrikaanse migratieachtergrond, dat wanneer men dit dan alsnog blijft vieren met racistische Zwarte Pieten omdat men lak heeft aan de gevoelens van een bevolkingsgroep dat dan de vraag rijst of er niet gewoon sprake is van racisme. Niet iedereen herkent meteen het racisme sinds de kinderjaren maar vandaag de dag moet je al op de maan hebben gewoond om van de onthullende protesten die het racistisch karakter aan de kaak stellen niet op de hoogte te zijn.

In de jaren zestig verving hoofdonderwijzer Arnold Ras de Zwarte Pieten door Witte Pieten en zette op deze manier de Sinterklaastraditie verder met een minimale ingreep. Het feest werd door dolenthousiaste kinderen als minstens even leuk ervaren en door niemand meer kwetsend en  vernederend beschouwd. Deze minimale ingreep met Witte Pieten werd door racisme-minnend Nederland echter onthaald op afschuw en razernij. Niet de dreiging van het verdwijnen van een kinderfeest zette dit op gang maar erkenning geven aan persoonlijke gevoelens van mensen met een Afrikaanse migratieachtergrond. Net zoals in die tijd in bepaalde landen segregatie en apartheid aan de orde van de dag waren, dat zwarten achteraan de bus hoorden plaats te nemen in onder meer de VS en interraciale relaties als laakbaar werden beschouwd. In een weerzinwekkend opgezet mediaspektakel werden de Witte Pieten onder bedreiging van een zwaard ontvoerd, in plastiek gewikkeld en afgevoerd naar Spanje.

De manier waarop vandaag de dag wordt omgegaan met de nakende verdwijning van de racistische Zwarte Piet wordt gekenmerkt door dezelfde drift, razernij en agressie als toen in de jaren zestig. De reden? Omdat een racistische karikatuur die ongeveer 150 jaar geleden, ten tijde van de slavernij, werd toegevoegd aan een meer dan duizend jaar oude Sinterklaastraditie wordt vervangen door een Piet die niet racistisch en stigmatiserend is. Een meester-knecht-indoctrinatiemodel vermomd als kindertraditie moet voor sommigen ten alle prijze behouden blijven.

De jaarlijkse protesten tegen de racistische karikatuur zijn er niet om een kinderfeest zogezegd te bederven. Ze zijn er omdat racisme niet geaccepteeerd hoeft te worden. Zwarte Piet is racisme vermomd als een kinderfeest. Zwarte Piet is een racistisch relikwie uit een racistische tijd.
Terug