NL
.
Welke gevolgen zou een kernoorlog tussen Rusland en de VS hebben?
De explosies, elektromagnetische pulsen en radioactiviteit zijn niet het ergste
NIEUWS
Malema: vervang koloniale talen door Swahili
20 juni 2024
Eén van de meest blijvende sporen van het kolonialisme in Afrika is het gebruik van de talen van de voormalige kolonisatoren als officiële talen. We verwijzen zelfs naar delen van het ... (klik hier om verder te lezen)
Racisten zullen alles aangrijpen als excuus voor hun racisme
19 juni 2024
Dus als een Zwart persoon zegt: ik vind het goed dat ik 'n...r' wordt genoemd verliest het woord de racistsiche connotatie en betekenis? Omdat het van een Zwart persoon komt? Dat Gullit ... (klik hier om verder te lezen)
Steun een gedenkteken voor de 7 Congolese doden - 21 juni 19u - KMSKA
18 juni 2024
Omdat het stadsbestuur van Antwerpen (N-VA, Vooruit en Open VLD) voorlopig weigert een gedenkteken op te zetten, stelt Hand In Hand Tegen Racisme zelf als alternatief zeven schilderijen ... (klik hier om verder te lezen)
Protest tegen bezoek racistische Kamervoorzitter Bosma (PVV) aan Keti Koti-herdenking
18 juni 2024
Het Nederlands Instituut voor Slavernijverleden (Ninsee) wil dat Martin Bosma eerst excuses aanbiedt en reflecteert op eerder gemaakte uitspraken, voordat hij als Tweede Kamervoorzitter een ... (klik hier om verder te lezen)
Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen
17 juni 2024
De meerderheid stemt op een racistsiche partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?

Op beelden van feestende Oranjefans in Hamburg zijn ... (klik hier om verder te lezen)
Geweld en racisme van de Groninger politie – gedocumenteerd door Encampment RuG
14 juni 2024
Vandaag publiceerde Encampment RuG een documentaire van bijna een kwartier. De makers, Laleh Almarjani, Abu Baker en Ekster laten eerst zien dat Jouke de Vries, rector van de Rijksuniversiteit ... (klik hier om verder te lezen)
NOS.nl hunkert naar oude racistische tijd en normaliseert racistische karikatuur zwarte piet
13 juni 2024
Hi NOS.nl waarom normaliseren jullie de racistische karikatuur zwarte piet? Het is 2024 en jullie vinden het nodig om Zwarte mensen te dehumaniseren?
Dit is structureel, jullie plaatsen ook vaak ... (klik hier om verder te lezen)
'Radicaal verwantschap': een strategie voor gezamenlijke strijd
12 juni 2024
Veel van de discussies tussen activisten vinden tegenwoordig plaats op sociale media. Die werken met hun algoritmes ophef en onenigheid in de hand. (...) Die toxische dynamiek, en de druk om ... (klik hier om verder te lezen)
Burkina Faso verleent hoogste onderscheiding aan Russische minister van buitenlandse zaken
07 juni 2024
Moskou is een steeds belangrijkere partner geworden in de strijd van het Sahel-land tegen milities. Rusland helpt Burkina Faso en buurland Mali ook met de bouw van kerncentrales om de ... (klik hier om verder te lezen)
Welke partijen pleiten in hun partijprogramma’s voor praktijktesten op de arbeids- en huurmarkt?
06 juni 2024
Het resultaat is identiek aan de screening van 2019. Ook toen bleken de progressieve partijen zowel de nood aan testen te delen, als de nood aan sancties op te leggen aan wie hardnekkig ... (klik hier om verder te lezen)
Ukraine recruteert Ivorianen om te dienen als kononvlees aan het oostfront?
04 juni 2024
De ambassade van Oekraïne, die in april werd geopend in Abidjan, Ivoorkust, ligt nu al onder vuur vanwege een bericht aan Ivorianen dat onlangs via sociale media circuleerde met de volgende ... (klik hier om verder te lezen)
Buitenlandse militairen overspoelen Afrika meer dan ooit
30 mei 2024
Er zijn meer buitenlandse troepen in Afrika dan tijdens het formeel koloniale tijdperk en we moeten ons zorgen maken. Dat is de waarschuwing van de Senegalese diplomaat Abdoulaye Bathily, die onlangs ... (klik hier om verder te lezen)
Malcolm X over de Amerikaanse betrokkenheid bij het neerslaan van een Congolese Lumumba-gezinde opstand
29 mei 2024
Pan-Afrikanist Malcolm X antwoordde hier op een vraag van CBS News over de geheime Belgisch-Amerikaanse parachutistenoperatie 'Operatie Dragon Rouge' op 24 november 1964, waarbij twee dozijn ... (klik hier om verder te lezen)
Traoré: NGO loog over Libië, nu liegt het over Burkina Faso
28 mei 2024
Traoré wees erop dat de financiering van HRW niet overeenkomt met de normen van een niet-gouvernementele organisatie. Financieringsbronnen zijn onder andere de Amerikaanse National Endowment ... (klik hier om verder te lezen)
Frankrijk is niets zonder Afrika
27 mei 2024
Frankrijk heeft grote economische belangen in Afrika, vooral in sectoren als energie, mijnbouw, landbouw en telecommunicatie. Afrika is ook een belangrijke handelspartner voor Frankrijk. Franse ... (klik hier om verder te lezen)
Fraude-algoritme voor studiebeurs discrimineerde studenten met niet-Westerse migratieachtergrond
26 mei 2024
Uit een onderzoek van Algorithm Audit blijkt dat studenten met een niet-Westerse achtergrond veel vaker een huisbezoek kregen. Dat gebeurde om te controleren of zij rechtmatig gebruik maakten van de ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.

Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Indertijd riep ik mijn twee kinderen bij me en vertelde hen dat ik dat verhaal van Zwarte Piet niet neem. Ik legde hen op een toegankelijke manier de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden uit.
Bodé Owa
Belgische acteur, danser, muzikant en regisseur van Nigeriaanse afkomst
.
.

Als er te veel mensen zijn die zich door Zwarte Piet gekrenkt voelen, is het niet meer het leuke feest
Linda de Mol
Actrice en televisiepresentatrice
.
.
Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Internationaal Kinderrechtenverdrag
De Kinderombudsman (Nederland)
.