NL
.
'Francafrique', koloniaal West-Africa
Met Francafrique behield Frankrijk nagenoeg alle controle over de 'voormalige' West-Afrikaanse kolonies
NIEUWS
Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar!
27 september 2023
Er komt dit jaar definitief geen sinterklaasintocht in Staphorst. Dat heeft de gemeente besloten nadat de organisatie zich eerder al had teruggetrokken.
Volgens burgemeester Jan ten Kate is de ... (klik hier om verder te lezen)
Waar is de 380.000 euro die veiling WK-shirts opbracht? In elk geval niet bij de migranten
27 september 2023
Van de bijna 380.000 euro die de veiling van WK-shirts van Oranjespelers opbracht, heeft ruim negen maanden na dato nog geen cent het doel bereikt, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Wel is er ruim ... (klik hier om verder te lezen)
Niger reageert op Franse aankondiging van troepenterugtrekking
26 september 2023
Na de aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron dat de Franse troepen uit Niger zullen worden teruggetrokken, vinden veel Nigerezen dat dit veel eerder had moeten gebeuren. Sommigen ... (klik hier om verder te lezen)
Surinaamse studenten in Nederland kampen met psychologische problemen
25 september 2023
"Studenten geven aan dat hun bestaan soms eenzaam is. Er zijn culturele verschillen, taalbarrières, en ze ervaren moeite met het vinden van aansluiting bij medestudenten. Ze voelen zich soms ... (klik hier om verder te lezen)
Zimbabwaans president Emmerson Mnangagwa vraagt op de VN veiligheidsraad de economische terreur te stoppen
22 september 2023
President Emmerson Mnangagwa van Zimbabwe herhaalde zijn oproep aan het Westen om de eenzijdige sancties op te heffen die het meer dan twintig jaar geleden aan het Zuid-Afrikaanse land heeft ... (klik hier om verder te lezen)
Samora Machel, voormalig president van de Republiek Mozambique
21 september 2023
"Als jullie de Europese (politieke klasse en media) mij op een dag horen prijzen, weet dan dat ik jullie heb verraden"
Verstreken ultimatum
20 september 2023
Nigerezen hebben hun dreigement om een Franse militaire basis op hun grondgebied te bezetten tot de bezetters vertrekken, waargemaakt. Twee weken later wordt de basis nog steeds 24/7 belegerd. ... (klik hier om verder te lezen)
Na overal verjaagd te zijn, zetten asielzoekers (behalve witte Oekraïners) een nieuw kamp op op het Flageyplein
19 september 2023
Een honderdtal asielzoekers (behalve witte Oekraïners want hen wordt geld en onderkomen aangeboden) hebben, met de steun van een tiental organisaties, een nieuw tentenkamp opgezet op het ... (klik hier om verder te lezen)
Kwame Nkrumah waarschuwde
19 september 2023
De pan-Afrikaanse geleerde Patrick Loch Otieno Lumumba sprak onlangs over de revolutionaire Ghanese leider Kwame Nkrumah's waarschuwing aan het continent en het volk van Afrika dat als wij, als ... (klik hier om verder te lezen)
Sint Ahoy!
12 september 2023
De eerste sinterklaasfilm die niemand kan kwetsen. Dat is volgens de makers gelukt met Sint Ahoy!. Regisseur Andy van Veen van productiehuis en distributeur MovieCompany werkte voor de film samen met ... (klik hier om verder te lezen)
De SP heeft racismebestrijding nooit serieus genomen
09 september 2023
De SP doet alleen aan witte solidariteit: de zorgen van witte mensen eerst en solidariteit alleen onder hun voorwaarden. En ohja je mag het absoluut niet over racisme hebben. Ook al vallen ze met hun ... (klik hier om verder te lezen)
Het kaartenhuis van het Franse kolonialisme blijft afbrokkelen.
07 september 2023
Tsjaad eist eveneens de terugtrekking van de Franse troepen uit het land. De reden voor de versnelling van de gebeurtenissen in deze richting was de moord op een lokale burger door Franse soldaten, ... (klik hier om verder te lezen)
Online forum: Zwarte mensen aan het woord die Oekraine moesten ontvluchten
25 augustus 2023
Het lukte uiteindelijk wel duizenden Afrikanen om naar andere landen in Europa te vluchten, maar niet voor allen was het een warm welkom. Maar terwijl het continent wel de rode loper uitrolde voor ... (klik hier om verder te lezen)
Veertig jaar na dood Kerwin Duinmeijer: 'Tijd voor landelijk meldpunt discriminatie'
20 augustus 2023
Nu kunnen mensen zich op verschillende vaak lastig te vinden plekken melden. Dat kan bij instanties als het College voor de Rechten van de Mens, de politie en een antidiscriminatiebureau als Radar. ... (klik hier om verder te lezen)
Eva lult.
11 augustus 2023
"Eva heeft de hele winter geoefend maar toen twerken haar maar niet lukte, heeft ze het maar verbannen."

Waarom is een witte vrouw de manager van het grootste Zwarte mensen Carnaval van Nederland? ... (klik hier om verder te lezen)
Stichting Sint & Pietengilde uitgeschreven uit Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland
05 augustus 2023
Dit is de eerste keer dat immaterieel erfgoed op basis van niet voldoen aan de ethische uitgangspunten uitgeschreven wordt.

Uit de periodieke evaluaties in met Stichting Sint & Pietengilde bleek dat ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Zwarte Piet die zwart ziet omdat hij door de schoorsteen komt? Waarom heeft hij dan dikke lippen, kroeshaar, gouden oorbellen en van die kleren? Ik kon niet vatten dat mijn dierbaren het niet zagen.
Bodé Owa
Belgische acteur, danser, muzikant en regisseur van Nigeriaanse afkomst
.
.

Niemand wil een racist genoemd worden, maar ja, we willen wel met 5 december een kwetsend feestje vieren
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.
Een beetje aanpassing aan de regels van fatsoen zodat alle kinderen van het Sinterklaasfeest kunnen genieten is niet te veel gevraagd
Dyab Abou Jahjah
Mensenrechtenactivist, schrijver en oprichter van Movement X
.
.
Ik weet dat er mensen zijn die vinden dat 'we' elk jaar zeuren over het racisme van Zwarte Piet, maar ik hoop dat we dan maar elk jaar 'zeuren' tot het verandert.
Defano Holwijn
Nederlands presentator, influencer, muzikant, acteur en YouTuber
.