NL
.
Principes? Niet overzee
Het mechanisme van verstomming van de antikoloniale stem is een cruciaal onderdeel van de koloniale apologie die momenteel opgeld doet.
NIEUWS
'Racisme doet pijn. Mogen we dat alstublieft zeggen?'
16 februari 2019
Naima Charkaoui schreef een boek over het sluipend gif dat racisme is. Een boek over pijn en uitsluiting, over weerbaarheid en hoop. Een pleidooi voor meer zorg voor slachtoffers van racisme.

Naima ... (klik hier om verder te lezen)
Een zwarte vrouw die kritiek uit op politieoptreden: verboden!
14 februari 2019
Ik had gisteren al genoeg real life racisme gehad maar wil toch iets zeggen over de gretigheid om Sylvana Simons aan te vallen als ze iets zegt wat waar maar ook naar is.

Als er gisteren ... (klik hier om verder te lezen)
VN-werkgroep: 'België moet excuses aanbieden voor wreedheden tijdens koloniaal verleden'
11 februari 2019
Een expertengroep van de Verenigde Naties roept België op om verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat "donkere hoofdstuk" uit de Belgische ... (klik hier om verder te lezen)
Grou: demonstratie tegen Swarte Pyt en racistisch profileren van journalisten (beeldverslag)
09 februari 2019
Vandaag demonstreerden, net als drie jaar terug, zo'n twintig mensen in Grou tegen Zwarte Piet, of in het Fries: Swarte Pyt. De Grouster versie van het Sinterklaasfeest heet Sint Piter en vindt ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dient een klacht in tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)
08 februari 2019
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft op vrijdag 8 februari een klacht ingediend bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en ... (klik hier om verder te lezen)
Celstraf voor man uit De Westereen na geweld en racistische belediging
08 februari 2019
Een man uit De Westereen (51) is donderdag door de politierechter veroordeeld tot een week cel vanwege een mishandeling en racistische belediging.

Op 28 oktober had de man bij het ... (klik hier om verder te lezen)
Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem?
07 februari 2019
Een vrouw net op radio 1 over Swarte Pyt: verschrikkelijk, die demonstratie tegen Swarte Pyt. Het is een kinderfeest en kinderen zien die kleuren helemaal niet. 'Mevrouw, als dat zo is, ALS dat ... (klik hier om verder te lezen)
NUC / TBA Newsflash februari 2019
07 februari 2019
Beste lezer,

Op 18 en 19 januari 2019 werd het 100-jarige bestaan van de vereniging Ons Suriname groots gevierd. Op de 18e was er een besloten receptie voor leden en genodigden waarbij de vereniging ... (klik hier om verder te lezen)
Fotoverslag: 100 jaar vereniging Ons Suriname festival
06 februari 2019
Op 18 januari 2019 vierden wij het 100-jarige bestaan van de vereniging Ons Suriname. Op de 18e was er een besloten receptie voor leden en genodigden waarbij de vereniging een erepenning van de ... (klik hier om verder te lezen)
Actie bij rechtbank voor uitgescholden Hilversumse ijsverkoopster
06 februari 2019
Ruim honderd aanhangers van activistisch platform Stop Afrofobie Nu! en Comité Boni demonstreren woensdagmiddag bij de rechtbank in Utrecht.

Onder hen ook Jerry Afriyie, bekend van Kick Out ... (klik hier om verder te lezen)
Partijen komen er niet uit: Kick Out Swarte Pyt naar Grou voor betoging tijdens Sint Piter
05 februari 2019
Kick Out Swarte Pyt (KOSP) komt zaterdagochtend toch demonstreren in Grou, tijdens de traditionele intocht van Sint Piter in het dorp.

Burgemeester Ferd Crone heeft de organisatie de ... (klik hier om verder te lezen)
Maar één klacht over etnisch profileren is terecht
05 februari 2019
Slechts een klacht werd gegrond verklaard: het laat zien dat de klachtenprocedure niet werkt voor klachten over etnisch profileren.

De politie meldt meldt dat in 2018 één klacht over ... (klik hier om verder te lezen)
Overschreeuwde onmacht
02 februari 2019
Ewald Engelen legt geen rekenschap af van het feit dat een flink deel van de mensen die onderwerpen als racisme, seksueel geweld en transfobie ter sprake hebben gebracht krachtige impulsen aan de ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe vertaal je het n-woord?
31 januari 2019
Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij de Nederlandse vertaling van het woord ‘Negro’. ‘Dit is de zwartepietendiscussie in het klein.’

'Als ik een woord gebruik,' ... (klik hier om verder te lezen)
Scholieren bij The Black Archives
30 januari 2019
Zoals Mandela zei: "Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." .
In de toekomst willen we meer doen met (basis)scholieren bij The Black Archives. Heb je ... (klik hier om verder te lezen)
Nieuwe documentaire onthult plot om zwarten in zuidelijk Afrika te infecteren met HIV
28 januari 2019
Een nieuwe Sundance-documentaire onthult hoe een paramilitaire groep probeerde om HIV te verspreiden onder de zwarte bevolking in Zuid-Afrika tijdens de jaren 80 en 90.

Een voormalige ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
FEB
22
2019
2.Dh5-festival over 'power'
OT301, Overtoom 301, Amsterdam
20:00u
MAA
23
2019
Demonstratie tegen racisme
Dam, Amsterdam
14:00u
MAA
24
2019
Nationale manifestatie tegen racisme op 24 maart 2019
Noordstation, Brussel
14:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.

Opiniemakers die Zwarte Piet een non-issue vinden, wiegen zichzelf in slaap
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.
.

Veel mensen vinden Zwarte Piet een vernederend personage
Omar Ba
Ex-voorzitter Afrikaans Platform alsook drijvende kracht achter talrijke vereningingen inzake integratie
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.
.
Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen Zwarte Piet want hoe je het ook wendt of keert, het blijft achterbaks, hypocriet, lomp, offensief en kwetsend
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.